ОДРЖИВИ РАЗВОЈ, ЗАЈЕДНИЧКО ПЛАНИРАЊЕ И КОРИШЋЕЊЕ РЕГИОНАЛНИХ РЕСУРСА
22.03.2014


У сусрет Светском дану вода - вода и енергија; “Припрема река за имплементацију виталне и еколошки нешкодљиве обновљиве енергије” (”Рецлаиминг риверс фор Имплементатион оф Витал анд Енвиронмент-фриендлy Ренеwабле енергy Соурце (РИВЕРС).

У сусрет Светском дану вода, на нишком Факултету заштита на раду у Градској општини Палилула, успешно се завршава активност на једногодишњем прекограничном пројекту “Припрема река за имплементацију виталне и еколошки нешкодљиве обновљиве енергије” (Рецлаиминг риверс фор Имплементатион оф Витал анд Енвиронмент-фриендлy Ренеwабле енергy Соурце)-(РИВЕРС) из области екологије са партнерима у Бугарској. Протекле недеље објављена је и информација да су Комесари ЕУ одобрили захтев иницијативе европских грађана Право на воду (Ригхт2Wатер) и саставили листу обавеза у складу са овим захтевом.

Реке су велико природно богатство југоисточне Србије и западне Бугарске, али нису довољно искоришћене као обновљив и еколошки извор енергије. Управо зато нишки Факултет заштите на раду, заједно са Универзитетом за рударство и геологију “Св. Иван Рилски” у Софији, упустио се у прекогранични пројекат “Припрема река за имплементацију виталне и еколошки нешкодљиве обновљиве енергије” (Рецлаиминг риверс фор Имплементатион оф Витал анд Енвиронмент-фриендлy Ренеwабле енергy Соурце)-(РИВЕРС).Желелисмо, реклајепроф.дрЉиљане Живковић, декан ФЗНР у Нишу, да истражујемокакодасерекенаграницидвеземље, штовишеискористекаоизвориенергијекојинемајулошутицајнаживотнусредину, алиикаовидпривлачењаинвеститоразаизградњухидроелектрана.

Као циљне групе овог истраживања, по речима Камена Рангелова, менаџера пројекта, потенциране су општине у пограничној области близу реке Нишаве, Јерме, Струме, Власинског језера. Затим Пчелиња, вештачко језеро Области Софија, Перник, Ћустендил, Монтана, Пирот, Пчиња, Јабланица, пословне организације у пограничној области, привредне и индустријске коморе. Основни циљ пројекта усмерен је ка промоцији и повећању употребе обновљивих извора енергије кроз обезбеђење методолошке и техничке подршке, која ће привући потенцијалне инвеститоре у прекограничној области. У току пројекта биће анализирани сви процеси повезани са развојем хидроелектрана од концептуалне идеје до реализације заједно са прегледом потенцијалних места погодних за каснију реализацију хидроелектрана у областима реке Нишаве, Јерме, Струме и Власинског и Пчелињског језера. Као специјални циљеви пројекта постављени су: Преглед и наглашавање разлика законских и институционалних оквира у области обновљивих извора енергије (а посебно регулативе која се односи на мале хидроелектране) у БГ и СРБ; Упоређење постојећих типова водених турбина и назначавање најбољих решења са еколошког, социјаног и аспекта ефикасности; Утврђивање и испитивање потенцијалних места за имплементацију малих хидроелектрана  са вијачним радним колом у долини река Нишаве, Јерме и Струме као и области Власинског и Пчелињског језера; Израда студија о еколошком и социјалном утицају малих хидроелектрана; Израда детаљног приручника за имплементацију малих хидроелектрана са вијачним радним колом у пограничној области и дисиминација ових сазнања ка свим заинтересованим странама; Обезбеђење непрекидне подршке свим заинтересованим странама преко развијеног сајта пројекта.

Од пројектних активности пројектних тимова две земље може се издвајити израда Студије о хидропостројењима; Истраживање прекограничних водених ресурса-Развој заједничке методологије. Ту је и Упоредна студија малих хидролелектрана, Локацијска студија на рекама Нишави, Јерми, Струми и Власинском и Пчелињском језеру; Геолошка анализа реке Нишаве, Јерме, Струме и Власинског и Пчелињског језера; Анализа постојеће инфраструктуре у близини река Нишаве, Јерме, Струме и Власинског и Пчелињског језера; Антрополошка истраживања; Студија о утицају на животну средину; Анализа потенцијалних места за имплементацију хидроелектрана које имају турбине са вијачним радним колом; Заједнички тренинг на Универзитету за рударство и геологију и Факултету заштите на раду у Нишу организован у Софији и Нишу. Радило се и на Приручнику за имплементацију малих хирдоелектрана са вијачним радним колом; Дизајну и изради wеб сајта пројекта; Одржане су и радионице за презентацију Приручника за имплементацију малих хидроелектрана са вијачним радним колом.

Побољшање капацитета за заједничко планирање, решавање проблема и развој у региону, кроз пројекат  „Припрема река за имплементацију виталне и еколошки нешкодљиве обновљиве енергије“ Универзитет рударства и геологије у Бугарској и Факултет заштите на раду у Нишу, у сарадњи са Перничка привредна и индустријска комора и Регионалним еколошким  центром за централну и источну Европу, је пример добре праксе ефикасног искоришћавања регионалних ресурса.(ЕКОполс)